Wat is een VCA precies?

Je ziet het vaak voor baantjes als je aan het solliciteren bent, en ook op veel opleidingen wordt het wel eens genoemd. Een VCA-certificaat is vereist van te voren, of in veel gevallen kun je bij het bedrijf of de opleiding zelf een VCA-certificaat behalen. Het heeft iets met fysiek werk te maken, maar wat precies? Zelf heb ik ook een VCA-certificaat moeten halen, en ik had eigenlijk geen idee wat het was voordat ik eraan begon. Al is het natuurlijk niet al te lastig om een certificaat te halen, het is toch erg fijn om te weten wat het nou precies inhoudt voordat je eraan begint. Gewoon, om je een idee te geven van wat je kan verwachten. Daarom hier een kort overzicht van wat een VCA-certificaat is, en waar het voor bedoeld is.

Wat is een VCA?

VCA is natuurlijk een afkorting. Voluit heet het Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers. Het is dus als het ware een instructie, of een checklist, voor een bedrijf om na te kunnen gaan of alle nodige veiligheidseisen in orde zijn. Het is een checklist waarbij zowel werkgevers als werknemers weet van moeten hebben om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen wanneer bepaalde potentiële gevaren worden herkend. Een simpel voorbeeld hiervan is dat je bijvoorbeeld een helm draagt wanneer je met zware, bewegende onderdelen werkt.

Waarom een VCA?

Het VCA is ontwikkeld om de veiligheid op een werkplek te vergroten, en de kans op ongelukken zo klein mogelijk te maken. Doordat alle werknemers en werkgevers met een VCA in principe de kennis hebben om potentiële gevaren te herkennen, kunnen zij de juiste maatregelen toepassen om de kans dat het fout gaat te minimaliseren. Bedrijfsongelukken kunnen serieus letsel opleveren, en dat is natuurlijk een vreselijke situatie voor alle betrokkenen. Naast het feit dat het voornamelijk voor het slachtoffer heel ernstig kan zijn, is het ook voor het bedrijf en de economie als geheel een probleem wanneer er ongelukken gebeuren.

Hoe behaal je een VCA-certificaat?

Hoogstwaarschijnlijk krijg jij een oproep van jouw werkgever om je op een bepaalde dag te melden bij een instituut dat een VCA opleiding aanbiedt. Als jij daarentegen een VCA wilt of moet halen zonder dat dit door een werkgever wordt aangeboden, kan je zelf op zoek gaan naar een VCA cursus. Een zogeheten persoonscertificering kan je behalen na het volgen van zo'n cursus. Voornamelijk moet je leren om bepaalde risico's te herkennen, en te weten wanneer je bijvoorbeeld bepaalde veiligheidskleding moet dragen. Aan het einde van de cursus volgt een examen.

Berichten gemaakt 53

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven