Tegenwoordig zijn eigenlijk op alle moderne laptops wel te vinden, de ingebouwde webcam. Wie nog niet over de beschikking heeft, kan meestal wel kiezen voor een draadloze webcam. In de huidige tijd is dit apparaatje natuurlijk onmisbaar geworden. We moeten elkaar online zien, want fysiek mag het eigenlijk even niet meer. Daarom is een camera, om op jezelf te richten tijdens een videocall extra handig. Vandaag in mijn blogs een aantal tips over het gebruik van een webcam.
Tip 1: Gebruik een externe webcam
Zoals ik al zei hebben veel laptops tegenwoordig een ingebouwde webcam. Met een externe webcam heb je wel meer kwaliteit. Denk aan een krachtige HD breedbeeld met een handige klik om een extern scherm te kunnen monteren. Het is ook mogelijk om een webcam op een houder te plaatsen, zodat je een webinair kan presenteren. Toch zijn ingebouwde webcams meestal ook wel van prima kwaliteit.
Tip 2: Stel de webcam in op de juiste hoogte
Een grote fout bij het gebruik van een webcam is het instellen van de juiste hoogte. We kennen allemaal wel de grappige filmpjes van oude mensen met een half gezicht op de camera. Dat wil je natuurlijk altijd voorkomen. Het ondergezicht is meestal ook voor mensen een flatteus beeld. Zet de webcam op ooghoogte neer, zodat je er recht in kan kijken. Gebruik een stapel boeken om de webcam te verhogen.
Tip 3: Let op het licht
Je kent ze vast wel, die collega’s die als een zwarte schim in het beeld verschijnen. Nee, ze willen niet anoniem blijven, maar ze gebruiken gewoon te weinig licht. Heb je extra lampen? Zet ze dan neer. Zorg ervoor dat de schaduwen uit je gezicht verdwijnen. Met licht zorg je ervoor dat je tijdens je uitzending veel mooier en strakker beeld krijgt. Het licht van boven is meestal niet het goede licht, dit zorgt voor donkere schaduwen onder je ogen.
Tip 4: Zorg voor een rustige achtergrond
Je achtergrond mag niet afleiden. Eigenlijk is dit de belangrijkste tip. Je wil mensen je verhaal vertellen. Een interessante achtergrond kan afleiden. Kies daarom altijd voor een neutrale achtergrond en zorg dat er niet teveel spullen of teksten te lezen zijn.