Cognitieve- en gedragstherapie – wat zijn de verschillen?

Cognitieve- en gedragstherapie behoren beide tot de psychotherapie. Psychotherapie is een gespreksbehandelmethode voor psychische problemen en stoornissen. Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze twee therapieën? Daar ga ik hieronder wat meer toelichting op geven.

Psychotherapie

Allereerst wat meer uitleg over psychotherapie in zijn geheel. Gesprekken tussen de cliënt of cliënten en deskundige staan hierin centraal. Hierbij is het mogelijk dat het om een individu, een groep van kinderen, volwassene of ouderen, een gezin of echtpaar gaat. Voor de therapie staat er geen vaste behandelingstijd vast, dit is afhankelijk van het probleem. 

Gedragstherapie

In gedragstherapie staat, zoals het woord al zegt, het gedrag van de cliënt centraal. Handelingen van een individu of meerdere individuen werken namelijk mee in het gevoel en de gedachte. Wanneer men bijvoorbeeld angstig voelt voor bepaalde zaken, zal men dit vermijden. Binnen de therapie stelt de therapeut het problematische gedrag centraal en de omstandigheden waarin het probleem voorkomt. De therapeut helpt tijdens de therapie om het gedragspatroon geleidelijk om te zetten naar passend gedrag door diverse oefeningen en huiswerk. 

Cognitieve therapie

Cognitieve therapie legt de focus meer op de invloed van het gevoelsleven. Er zijn individuen die belangrijke zaken en gebeurtenissen in het leven vanuit een negatief perspectief bekijken. Dit kan onbewust zorgen voor sombere en angstige gedachtes en gevoelens, wat weer invloed kan hebben op negatief gedrag. Binnen de therapie onderzoeken de therapeut en cliënt samen naar de negatieve wijze van denken en of dit wel helemaal past bij de situatie of situaties. Uiteindelijk wordt er een manier gezocht om deze gedachtes en manier van denken om te zetten naar een positiever gevoel. De therapie duurt meestal tussen de 10 – 25 weken bij een frequentie van wekelijke of tweewekelijkse behandelingen met de therapeut. De duur van de behandeling is uiteraard afhankelijk van de frequentie waarin de zittingen tussen cliënt en therapeut plaatsvinden. 

Cognitieve gedragstherapie 

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat cognitieve- en gedragstherapie beide gelijkwaardige effecten kunnen hebben voor de problemen van de cliënt(en). Anders leren denken en anders leren doen kunnen goed met elkaar worden gecombineerd in beide behandelingen voor het gewenste effect. Het kan zijn dat de focus wat meer op gedrag ligt of meer op gevoel, maar beide kunnen elkaar versterken binnen de therapieën. 

Waarbij gedragstherapie zich meer focust op het gedrag en cognitieve therapie meer op het gevoel, kunnen deze behandelingen goed met elkaar worden gecombineerd. De methodes zijn tevens ook te volgen als online therapie, waarbij verschillende stappen worden gezet voor het oplossen van bepaalde gedragspatronen. 

Berichten gemaakt 53

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven