Een deurwaarder inschakelen doe je niet voor je plezier

Iedereen die een eigen bedrijf heeft, loopt er wel eens tegenaan: een klant die niet betaalt. Dat is natuurlijk ontzettend vervelend, het hele idee achter het hebben van een bedrijf is dat je er geld mee verdient. Het is dan ook jammer als dat niet altijd loopt zoals je had gehoopt. Je kunt dan twee dingen doen: je laat het erbij zitten of je gaat je geld toch proberen te krijgen. De eerste optie is misschien voor vrienden en familie geschikt, maar zeker niet voor een zakenrelatie. De tweede optie kan confronterend zijn, je moet iemand dan aanspreken op het wanbetalen. Toch is dat wel verstandig. Je hebt immers recht op je geld. Daarom kun je, na de procedure te hebben doorlopen, een deurwaarder inschakelen

Een deurwaarder inschakelen? Kan dat nou niet anders?

Het inschakelen van een deurwaarder is de laatste optie. Hiervoor kun je al veel dingen zelf proberen om toch je geld te krijgen. Het begint dan met het sturen van een herinneringsfactuur. Deze factuur verstuur je op de dag nadat de eerste, originele factuur is verlopen. In de herinneringsfactuur staat ook weer een einddatum. Vaak is de eerste factuur ontsnapt aan de aandacht van de gefactureerde en wordt de herinnering alsnog snel betaald. Is dat niet het geval? Dan bel je je klant even op. Vraag of er iets misgaat met de betaling en wanneer je de betaling mag verwachten. Is de betaling niet binnen op de afgesproken datum? Dan stuur je weer een herinnering. Deze keer met de mededeling dat je een incassobureau zult inschakelen als deze betaling niet op tijd wordt voldaan. Meestal is dat genoeg.

Maar wat als dat niet genoeg is?

Dan geef je je zaken uit handen bij een incassobureau. Zij proberen ook via mail, post en telefoon jouw geld te incasseren. De kosten voor incasso liggen bij de klant. Dit is vaak een reden voor een klant om niet te lang te wachten na de tweede herinnering. Maar soms helpt het allemaal niets. Dat is het moment dat je een deurwaarder gaat inschakelen. De deurwaarder (ook wel gerechtsdeurwaarder) genoemd, kan met jouw vordering de gang naar de rechter maken en eisen dat er beslag wordt gelegd op goederen van de wanbetaler.

De deurwaarder gaat niet over een nacht ijs

Een deurwaarder inschakelen betekent nog niet dat je de volgende dag je geld hebt. De deurwaarder zal altijd de wet moeten volgen en zorgen dat de wanbetaler uitvoerig wordt geïnformeerd over de mogelijkheden. In het uiterste geval mag een deurwaarder, met een brief van de rechter in de hand, waardevolle spullen uit het huis of het bedrijf van de wanbetaler halen. Deze spullen worden dan verkocht om jouw factuur te kunnen betalen.

Berichten gemaakt 53

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven