Spaanplaat is een ideaal materiaal

Wil je een schuurtje in je tuin zetten, maar wil je dat zelf ontwerpen? Dan is het de moeite waard om eens te kijken bij de mogelijkheden die spaanplaat biedt. Dit materiaal is namelijk goed te bewerken en wordt niet voor niets op veel onderdelen in de bouw toegepast. Zo'n schuurtje als jij in gedachten hebt, dat kun je er dan ook prima mee maken. Kies dan, bij voorkeur, wel voor watervast verlijmde spaanplaat. We leven immers in Nederland en het wil hier nog wel eens regenen… Je kunt de spaanplaat nog verduurzamen door het te schilderen of af te lakken. Zo heb je voor niet al te veel geld een schuurtje staan waar je fietsen een prima onderdak in vinden.

Wat is het verschil tussen spaanplaat, OSB plaat en MDF plaat?

Spaanplaat is de gulden middenweg tussen OSB plaat en MDF plaat. OSB bestaat uit zeer grove houtsnippers die verlijmd en geperst zijn. MDF bestaat uit zeer fijne houtsnippers die verlijmd en geperst zijn. Het is maar net waar je de platen voor wilt gebruiken. Voor een secure afwerking, van bijvoorbeeld een bed of een kast, gebruik je bij voorkeur MDF. Voor een grove afwerking, van bijvoorbeeld het luik naar de zolder, gebruik je OSB plaat. Spaanplaat is handig te be- en verwerken. Vergeet alleen niet om de gezaagde kanten te schuren.

Wanneer gebruik je deze platen?

Je kunt deze platen prima gebruiken als ondergrond voor een te behangen muur of een te betegelen wandje. Om deze platen af te werken met alleen verf is, zeker voor in huis, niet echt handig. Daarvoor zijn ze te grof. Maar ga je de badkamer verbouwen? Dan kun je met watervast verlijmde spaanplaten prima uit de voeten. Je zet een muurtje en kunt dat daarna (laten) betegelen. Ook voor de afwerking van isolatiemateriaal is deze plaat erg geschikt. De platen zijn niet zwaar en kunnen dus gemakkelijk boven het hoofd worden aangebracht.

Hoe verwerk ik deze platen?

Je kunt ze zagen met een handzaag, een cirkelzaag of een decoupeerzaag. Net afhankelijk van wat je ermee wilt gaan doen. Ook kun je de platen gemakkelijk vastschroeven op een ondergrond. Al kan voorboren wel handig zijn. Hiervoor heb je geen speciale materialen nodig. Gebruik bij het vastzetten van twee materialen aan elkaar wel altijd pluggen, deze zorgen voor een extra verbinding. Je kunt de platen ook verlijmen. Heb je een plaat gezaagd? Vergeet dan niet een schuurpapiertje langs de zaagkant te halen. Dit voorkomt lelijke splinters en zorgt voor een mooiere afwerking.

Berichten gemaakt 53

Geef een antwoord

Gerelateerde berichten

Type je zoekwoorden hierboven en druk op Enter om te zoeken. Druk ESC om te annuleren.

Terug naar boven